Δελτίο Τύπου 26-04-2007

Επιβολή προστίμων ύψους € 172.500 σε 20 επιχειρήσεις τροφίμων που παραβίασαν τη νομοθεσία

Στο πλαίσιο ελέγχων, διαπιστώθηκε ότι μια σειρά από επιχειρήσεις τροφίμων κατείχαν τρόφιμα μη κανονικά, νοθευμένα, μη ασφαλή και ακατάλληλα ή μη συμμορφούμενα στις προδιαγραφές καταλληλότητας και κανονικότητας . Επίσης, σε κάποιες από αυτές τις επιχειρήσεις, παρατηρήθηκαν αποκλίσεις από τις υγειονομικές διατάξεις, καθώς και αποκλίσεις σε σχέση με τους όρους αδειοδότησης.

Στις επιχειρήσεις αυτές, επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 172.500 ευρώ .

Συγκεκριμένα επιβλήθηκαν:

1. Χρηματικό πρόστιμο ύψους € 20.000 στην επιχείρηση «CARREFOUR ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ» , υπεραγορά τροφίμων, περιφερειακή οδός Νέας Ευκαρπίας, Θεσσαλονίκη, διότι η επιχείρηση κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε να παρουσιάζει μη συμμορφώσεις/παραβάσεις ως προς τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με την επισήμανση των προϊόντων.

2. Χρηματικό πρόστιμο ύψους € 20.000 στην επιχείρηση «ΦΙΛΩΤΑΣ ΜΠΕΛΑΣ & ΥΙΟΣ ΑΕ» , τυροκομικά προϊόντα, τέρμα 26ης Οκτωβρίου, περιοχή Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης, διότι κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση δεν έχει προβεί, μέχρι σήμερα, σε καμία ενέργεια για την έκδοση αδείας ίδρυσης και λειτουργίας της εγκατάστασης.

Επίσης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 44 κεφάλια των 8,5 κιλών έκαστο ημίσκληρο τυρί Light «ΦΑΡΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ», τα οποία παρουσίαζαν ευρωτίαση – επιφανειακή αλλοίωση οργανοληπτικών χαρακτηριστικών και κάτω από το στρώμα παραφίνης. Τα ανωτέρω τρόφιμα κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν, ως μη ασφαλή και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.

3. Χρηματικό πρόστιμο ύψους € 15.000 στην επιχείρηση «CARREFOUR ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ» , υπεραγορά τροφίμων, Παπάγου 25 & Τσαλδάρη, Θέρμη, Θεσ/κη, διότι κατά τον έλεγχο της επιχείρησης βρέθηκε να κατέχει τρόφιμα συνολικού βάρους 75 kg τα οποία ήταν ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.

Συγκεκριμένα κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν :

29 τεμάχια ρύζι γλασσέ «Champion» των 500 γρ με ημ. ανάλωσης κατά προτίμηση 06/2006

2 τεμάχια φασόλια γίγαντες Agrino των 500 γρ των οποίων είχε παρέλθει η ημ. ανάλωσης κατά προτίμηση (28-9-2006)

4 συσκευασίες προσφοράς που περιείχαν 1 kg ρύζι Bali American rice και δώρο μια συσκευασία 500 γρ. Bali Duo Rice ή Pasta συσκευασμένα. Η ημερομηνία ανάλωσης του ρυζιού Bali American (κατά προτίμηση 3-2-09) αναγραφόταν σε εμφανές σημείο της συσκευασίας του, ενώ η ημερομηνία ανάλωσης του Bali Duo Rice ή Pasta (κατά προτίμηση 23-6-06), η οποία είχε παρέλθει, βρισκόταν σε μη εμφανές σημείο της συσκευασίας.άλωση.

5 τεμάχια ρύζι «Καρολίνα» 3αλφα του 1 kg με ημ ανάλωσης κατά προτίμηση 31-12-2007 οι οποίες περιείχαν ζώντα ακάρεα

96 συσκευασίες των 500 γρ. σιμιγδάλι ψιλό-χονδρό διαφόρων εταιρειών, τα οποία περιείχαν ζώντα έντομα (πεταλούδες) και σκουλήκια, ενώ η ημερομηνία ανάλωσής τους δεν είχε παρέλθει.

Τα ευρήματα που εντοπίστηκαν κατά τον έλεγχο προσδιορίζουν ως ανεπαρκές το επίπεδο υγιεινής και συνιστούν αποκλίσεις από τις προδιαγραφές της ισχύουσας νομοθεσίας.

4. Χρηματικό πρόστιμο ύψους € 15.000 στην επιχείρηση «ELAIS – UNILEVER» Aνώνυμη Eμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Τροφίμων, Λεωφόρος Αθηνών-Πειραιώς 74, Πειραιάς.Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικών εξετάσεων στο Γενικό Χημείο του Κράτους, δείγματα του προϊόντος «Αλτις κλασσικό ελαιόλαδο» που αποτελείται από εξευγενισμένα ελαιόλαδα και παρθένα ελαιόλαδα, βρέθηκαν μη κανονικά και νοθευμένα με σπορέλαιο (σογιέλαιο).

5. Χρηματικό πρόστιμο ύψους € 15.000 στην επιχείρηση «CARREFOUR ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ» , υπεραγορά τροφίμων, Αλεξίου Σταύρου 20 και Διστόμου, Θεσσαλονίκη. Η επιχείρηση έχει ελεγχθεί επτά φορές και συνεχίζει να παρουσιάζει αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας οι οποίες είχαν διαπιστωθεί και στους δύο τελευταίους ελέγχους (2001 και 2004). Επίσης τα ευρήματα του ελέγχου προσδιορίζουν ως ανεπαρκές το επίπεδο υγιεινής του καταστήματος.

6. Χρηματικό πρόστιμο ύψους € 15.000 στην επιχείρηση «ΥΙΟΙ ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΤΣΙΑΒΟΥΡΑ ΟΕ» , γαλακτοκομικά- αλλαντικά, Μητροπόλεως 11, Βέροια. Κατά τον πέμπτο κατα σειρά έλεγχο η επιχείρηση βρέθηκε να κατέχει α) συσκευασίες των 500 γρ. (συνολικού βάρους 6 kg) των οποίων είχε παρέλθει ο χρόνος διατηρησιμότητας β) 3 kg και 150 γρ. προϊόντα με βάση το κρέας (καβουρμάς) σε πλαστική συσκευασία με εκτεταμένη ευρωτίαση (μούχλα) και αλλοίωση των οργανοληπτικών τους χαρακτηριστικών.

Τα ανωτέρω τρόφιμα κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν, ως μη ασφαλή ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση. Επίσης. το κατάστημα λειτουργεί με άδεια που εκδόθηκε στο όνομα της «ατομικής» επιχείρησης του κ. Πατσιαβούρα Μιχαήλ και σύμφωνα με το Ν.3463/06 η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας πρέπει να αντικατασταθεί υποχρεωτικά με νέα.

7. Χρηματικό πρόστιμο ύψους € 10.000 στην επιχείρηση «ΑΛΦΑ ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΗ-ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΣΦΙΚΗΣ ΕΠΕ ALFA CATERING» , κατάστημα σίτισης στο οποίο προσφέρονται φαγητό, αναψυκτικά, χυμοί κ.α., Μαρίνου Αντύπα 41, Ηράκλειο Αττικής. Kατά τον έλεγχο, ο οποίος διενεργήθηκε έπειτα από καταγγελία της «Cadbury Hellas AE» σχετικά με την εύρεση αλλοιωμένων τροφίμων στο χώρο σίτισης των εργαζομένων της, διαπιστώθηκαν τα εξής :

α) η επιχείρηση ΑΛΦΑ ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΣΦΙΚΗΣ ΕΠΕ «ALFA CATERING» δεν ήταν εφοδιασμένη με την απαιτούμενη άδεια ίδρυσης και λειτουργίας

β) δεν εφαρμόζει σύστημα αυτοελέγχου

8. Χρηματικό πρόστιμο ύψους € 10.000 σε βάρος της επιχείρησης, «ΑΡΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΔΕΡΒΙΣΗ ΑΒΕΕ» , Αριστοτέλους 33, Πάτρα, διότι κατά τον έλεγχο ο οποίος διενεργήθηκε, έπειτα από καταγγελία, διαπιστώθηκαν σοβαρές αποκλίσεις από τους Γενικούς Κανόνες Υγιεινής.

9. Χρηματικό πρόστιμο ύψους € 10.000 σε βάρος της επιχείρησης, «ΘΑΛΑΣΣΑ ΕΠΕ» , εστιατόριο-σνακ μπαρ ουζερί, Λ. Νίκης 3, Θεσσαλονίκη. Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε α) η μη εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου και β) ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με το σχεδιασμό, τη διαρρύθμιση, την κατασκευή, τη χωροθέτηση και τις διαδικασίες για τους χώρους τροφίμων που έχουν συνέπεια την παρεμπόδιση της εκτέλεσης των εργασιών με υγιεινό τρόπο.

10. Χρηματικό πρόστιμο ύψους € 6.000 στην επιχείρηση «ΚΑΡΠΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ» , εστιατόριο-πιτσαρία, Αγ. Ανδρέου 67, Πάτρα, διότι: α)κατείχε τρόφιμα ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τα οποία κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν και β) διαπιστώθηκαν αποκλίσεις από τους Γενικούς Κανόνες Υγιεινής.

Συγκεκριμένα κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν:

3,5 kg ζυμαρικά νωπά με ημ. λήξης 11/7/2006 τα οποία είχαν συντηρηθεί σε κατάψυξη, ενώ έπρεπε να βρίσκονται στη συντήρηση +5ο C

6,560 kg αλλαντικά είχαν συντηρηθεί σε κατάψυξη ενώ ήταν νωπά

6 kg ψάρια νωπά σε κατάψυξη άνευ επισήμανσης

8 kg φιλέτα μοσχαριού νωπά σε κατάψυξη άνευ επισήμανσης

2 kg γαρίδες νωπές σε κατάψυξη άνευ επισήμανσης

Κοτόπουλο κομμάτια (μπούτι – στήθος) νωπά σε κατάψυξη άνευ επισήμανσης

Αλλαντικά κομμένα και κοτόπουλο μπουκιές σε θερμοκρασία +11οC, κομμένα τυριά και αυγά βρασμένα σε θερμοκρασία +11ο C

11. Χρηματικό πρόστιμο ύψους € 5.000 στην επιχείρηση «ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.» , υπεραγορά τροφίμων, Ακτή Δυμαίων & Ελ. Βενιζέλου, Πάτρα. Κατά τον έλεγχο στις 26-10-06 βρέθηκε να κατέχει α) 5 κιλά ρύζι «Fir for fun» (με αρ. παρτίδας 106949), β) 6 κιλά ρύζι «Genius Bali» (με αρ. παρτίδας 105444) και γ) 16 κιλά ρύζι «Bali Parboiled» (με αρ. παρτίδας 107771) τα οποία είχαν χαρακτηριστεί ως μη ασφαλή ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.

12. Χρηματικό πρόστιμο ύψους € 5.000 στην επιχείρηση «NOVUM ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΕΣΤΙΑΣΗ ΕΠΕ- HOLLYFOOD» , ψητοπωλείο-οβελιστήριο, Κλεάνθους 49, Θεσσαλονίκη. Κατά τον έλεγχο της επιχείρησης ο οποίος διενεργήθηκε έπειτα από καταγγελία βρέθηκαν α) 21,5 kg ψημένοι γύροι από χοιρινό κρέας των οποίων οι οργανοληπτικοί χαρακτήρες παρουσίαζαν αλλοίωση (αφυδάτωση, αποχρωματισμός και κακή συντήρηση), β) 8,4 kg κιμά μόσχου σε περιέκτη μη κατάλληλο για τρόφιμα χωρίς ενδείξεις και γ) 1 kg σαλάτες (τυροκαυτερή, τζατζίκι, ρώσικη) οι οποίες ήταν εκτός ψυγείου σε θερμοκρασία 24ο C αντί των 4ο C.

Τα ανωτέρω τρόφιμα χαρακτηρίστηκαν ως ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση και μη ασφαλή, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν. Επίσης η επιχείρηση δεν τηρεί τους όρους αδειοδότησης και παρουσιάζει σοβαρές αποκλίσεις από τις απαιτήσεις του ΕΚ 852/04 γεγονός που προσδιορίζει ως ανεπαρκές το επίπεδο υγιεινής της επιχείρησης.

13. Χρηματικό πρόστιμο ύψους € 5.000 στην επιχείρηση «Κ. & Ι. ΓΑΝΙΩΤΗΣ ΑΕΒΕ» , αλλαντοβιομηχανία, 4,5 χλμ οδού Θεσ/κης-Ασβεστοχωρίου, διότι διαπιστώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις:

Κοπή και συσκευασία τυροκομικών προϊόντων χωρίς να διαθέτει η επιχείρηση έγκριση από την αρμόδια αρχή

Λανθασμένη χρήση του Κωδικού Αριθμού Ε.Ε. ΙΜΡ 91 που αφορά προϊόντα με βάση το κρέας σε ανασυσκευασμένα τυροκομικά προϊόντα

Επισήμανση της ημερομηνίας παραγωγής των ανασυσκευασμένων τυροκομικών και αλλαντικών προϊόντων με βάση την ημερομηνία ανασυσκευασίας και όχι την πραγματική ημερομηνία παραγωγής

Απουσία συστημάτων και διαδικασιών για την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων

14. Χρηματικό πρόστιμο ύψους € 5.000 σε βάρος της επιχείρησης, «ΠΑΤΡΑ ΑΕ» , καφέ-μπαρ αναψυκτήριο, Αγ. Νικολάου 16, Πάτρα. Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκαν σοβαρές αποκλίσεις από τους Γενικούς Κανόνες Υγιεινής ενώ η επιχείρηση κατείχε τρόφιμα μη ασφαλή και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση, τα οποία κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν. Συγκεκριμένα κατασχέθηκαν α) 11 κιλά σαλατών, β) 800 gr τυριά και γ) 1,5 κιλά αλλαντικά γιατί η θερμοκρασία της προθήκης ψυγείου που φυλάσσονταν ήταν παραπάνω από 10ο C.

15. Χρηματικό πρόστιμο ύψους € 5.000 στην επιχείρηση «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΤΙΣΤΑΣ & ΥΙΟΣ ΟΕ» , αρτοποιείο με πρατήριο γάλατος και ειδών ζαχ/κης, Σωκράτους 80, Λάρισα, διότι κατά τον επανέλεγχο εξακολουθούσε να παρουσιάζει αποκλίσεις από τους Γενικούς Κανόνες Υγιεινής.

16.Χρηματικό πρόστιμο ύψους € 3.000 στην επιχείρηση «ΤΡΑΥΛΟΣΤΑΘΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ» , κρεοπωλείο, Κατούνα Ξηρομέρου, Αμφιλοχίας. Η επιχειρηση κατείχε τρόφιμα μη ασφαλή επιβλαβή για την υγεία τα οποία κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν.

Συγκεκριμένα κατασχέθηκαν 15 κιλά τεμάχια μόσχου και 11 κιλά χοιρινό σε κατάσταση αποσύνθεσης με έντονη δυσοσμία και ανάπτυξη επιφανειακής ευρωτίασης (μούχλας).

17. Χρηματικό πρόστιμο ύψους € 3.000 στην επιχείρηση «ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΓΑΛΑΚΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΝΩΓΕΙΩΝ» , τυροκομείο, στο Δήμο Ανωγείων- Ρέθυμνο. Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση διακινούσε προϊόντα που παράγονταν στο τυροκομείο χωρίς να διαθέτει άδεια και τον προβλεπόμενο αριθμό κτηνιατρικής έγκρισης της εγκατάστασης.

18. Χρηματικό πρόστιμο ύψους € 2.000 στην επιχείρηση του «ΚΟΥΤΣΟΥΠΑΚΗ ΚΩΝ/ΝΟΥ» , παραγωγός γαλακτοκομικών προϊόντων, περιοχής Αρμένοι Αποκορώνου -Χανιά. Έπειτα από δειγματοληπτική εξέταση στο Γενικό Χημείο του Κράτους, δείγμα τυριού Π.Ο.Π – Ξυνομυζήθρα Κρήτης βρέθηκε μη κανονικό, διότι είχε υγρασία 61,50% αντί 55% του ανώτατου επιτρεπόμενου ορίο

19. Χρηματικό πρόστιμο ύψους € 2.000 σε βάρος της επιχείρησης, ιδιοκτησίας «ΕΜΜΟΓΛΟΥ ΣΟΥΖΑΝΑΣ» , πρατήριο ειδών ζαχ/κης με εργαστήριο, Πολυτεχνείου 10, Ν. Ραιδεστός, Θεσ/κη. Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκαν παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας που αφορούν στη μη εφαρμογή συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας των παραγόμενων τροφίμων, βασισμένο στις αρχές του HACCP .

20. Χρηματικό πρόστιμο ύψους € 1.500 στην επιχείρηση «ΑΦΟΙ ΔΙΝΑΚΗ ΟΕ», εργοστάσιο αναψυκτικών, Παπαγιάννη Φλώρινας. Έπειτα από δειγματοληπτική εξέταση στο Γενικό Χημείο του Κράτους, δείγμα αεριούχου ποτού φράουλας με σήμα Φλώρινα Fruit βρέθηκε μη κανονικό γιατί είχε συντηρητικά βενζοϊκο οξύ 177,8 + 8,6 mg/I αντί όχι περισσότερο από 150 mg/I και σορβικό οξύ 301,2 + 16,6 mg/I αντί όχι περισσότερο από 250 mg/I.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: