Ενδείξεις που οφείλουν υποχρεωτικά να αναγράφονται στις συσκευασίες των τροφίμων

Σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και κοινοτική νομοθεσία, τα στοιχεία και οι ενδείξεις που οφείλουν υποχρεωτικά να αναγράφονται στις συσκευασίες των τροφίμων, είναι τα εξής:

Α. Αναγραφή χώρας προέλευσης.

Οι πληροφορίες που δίδονται από τις ετικέτες των προσυσκευασμένων προϊόντων καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τις γενικές διατάξεις για την επισήμανση των τροφίμων, όπως έχουν διαμορφωθεί μετά την εναρμόνισή τους προς την Οδηγία 13/2000/ΕΚ και τις τροποποιήσεις της. Βασικός άξονας της ανωτέρω Οδηγίας είναι η αρχή της πληροφόρησης και της προστασίας των καταναλωτών, και κάθε ρύθμιση σχετική ΅ε την επισήμανση των τροφίμων προσανατολίζεται πάντα προς την κατεύθυνση αυτή. Στο πλαίσιο αυτό, η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει

α. Το όνομα ή την εμπορική επωνυμία και τη διεύθυνση του παρασκευαστή ή του συσκευαστή ή ενός πωλητή εγκατεστημένου σε κράτος μέλος της ΕΟΚ.

β. την αναγραφή του τόπου παραγωγής ή προέλευσης του τροφίμου μόνο στις περιπτώσεις που άλλες πληροφορίες στην ετικέτα οδηγούν σε πλάνη τον καταναλωτή ως προς τον πραγματικό τόπο παραγωγής ή προέλευσης του τροφίμου, ενώ δεν προβλέπεται η αναγραφή ένδειξης σχετικής με τη γεωγραφική προέλευση της πρώτης ύλης που έχει χρησιμοποιηθεί.

Ειδικότερα:

στα όσπρια, προβλέπεται στην εθνική νομοθεσία να αναγράφεται αν είναι «ελληνικής παραγωγής» ή «εισαγωγής – συσκευασμένα στην Ελλάδα», όχι η χώρα παραγωγής.

Στα προϊόντα ΠΟΠ αναγράφεται η έδρα του τυροκομείου υποχρεωτικά.

Στο εξευγενισμένο ελαιόλαδο δεν επιτρέπεται αναγραφή της καταγωγής.

Δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια καταγράφεται η απαίτηση των καταναλωτών να γνωρίζουν τον τόπο παραγωγής των προϊόντων που καταναλώνουν, η επικείμενη αναθεώρηση της Οδηγίας 13/2000/ΕΚ για την επισήμανση, παρουσίαση και διαφήμιση των τροφίμων αναμένεται να περιλαμβάνει και ρυθμίσεις που θα αφορούν στον τρόπο μετάδοσης και αυτής της πληροφορίας, οπότε και η ελληνική νομοθεσία θα προσαρμοστεί αναλόγως.

Β. Υποχρεωτική αναγραφή ημερομηνίας παραγωγής.

Σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις για την επισήμανση των τροφίμων που αναφέρονται στο άρθρο 11 του Κ.Τ.Π. όπως έχουν διαμορφωθεί μετά την εναρμόνισή τους προς την Οδηγία 13/2000/ΕΚ για την επισήμανση, παρουσίαση και διαφήμιση των τροφίμων, μεταξύ των υποχρεωτικών ενδείξεων δεν περιλαμβάνεται η αναγραφή της ημερομηνίας παραγωγής αλλά μόνο η αναγραφή της ημερομηνίας ελάχιστης διατηρησιμότητας.

Ωστόσο, στα τυριά (Σκληρά, ημίσκληρα, μαλακά, είτε είναι ΠΟΠ είτε όχι) η αναγραφή της ημερομηνίας παραγωγής είναι υποχρεωτική.

Γ. Υποχρεωτική αναγραφή αλλεργιογόνων συστατικών.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η αναγραφή των αλλεργιογόνων συστατικών πρέπει να γίνεται στον κατάλογο των συστατικών, ώστε ο καταναλωτής που έχει ευαισθησία σε ένα τέτοιο συστατικό, να το αναγνωρίζει στην ετικέτα. ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ.

Η αναγραφή των θειωδών στα τρόφιμα απαιτείται μόνο όταν αυτά βρίσκονται σε περιεκτικότητα μεγαλύτερη των 10mg/kg στο τελικό προϊόν.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: